Få likviditet i virksomheden med hjælp fra en investor

Som nyopstartet virksomhed kan det være svært at finde rundt i de mange forskellige investeringsmuligheder der findes, og vigtigst af alt, hvilken skal man vælge?

Der er mange faktorer, der skal vendes, drejes og overvejes inden man lader en udefrakommende investere i sin virksomhed. De traditionelle banker har gjort, at man ofte bliver nødt til at tænke i alternative baner for at få ekstra likviditet til virksomheden.

Læs denne artikel og bliv klogere på, hvilken investor du skal vælge.

Vælg den rette investor

Der findes mange forskellige investorer, og de har alle sammen forskellige tilgange til investeringer hvad angår størrelse, formål, ønsker og tidsplan. Det er derfor vigtigt, at du ved hvilke investorer, der kan være interesseret i netop dit projekt. Der findes både kapitalfonde, venturefonde og business angels.

Nu tænker du sikkert:

Hvad er forskellen på de forskellige typer investorer?

Kapitalfonde:

En kapital køber virksomheder – dem som vækster eller står overfor udvikling – hvor kapitalfonden har til formål at effektivisere dem, hvad end det er internt i virksomheden eller handler om geografisk udvidelse. Hele formålet med kapitalfonde er, at de senere vil sælge virksomheden og tjene penge på dette. Ofte opkøber kapitalfonde hele virksomheden eller størstedelen heraf, hvilket betyder at de bestemmer størstedelen af, hvad virksomheden skal foretage sig

Venturefonde:

Ventureselskaber investerer i små og mellemstore virksomheder, hvor de hjælper dem med at vokse sig store over en årrække på 5-8 år. Pengene til fonden kan både stamme fra en familiefond eller fra enkelte investorer, der hver har skudt et millionbeløb i fonden.

Business angel:

denne type adskiller sig en smule fra ovenstående, da det ofte er tidligere iværksættere og virksomhedsejere, der har en formue stående fra salg af en tidligere virksomhed – disse penge bruges så på at investere i andre virksomheder. Business angels er aktive investorer, der har stor interesse i at arbejde og udvikle den enkelte virksomhed gennem bestyrelsesarbejde.

Formålet er dog også her at sælge virksomheden på et senere tidspunkt, hvilket ikke er, hvad alle ønsker som nyopstartet virksomhed. En Business angel har dog en stor mængde erfaring og viden, der kan være til stor gavn for din virksomhed. En business angel køber sig altså til en andel af virksomheden gennem kapitalindskud eller aktiekøb.

 

Kom i gang med det samme

Der er altså mange forskellige overvejelser, når der skal findes en investor til virksomheden. Du skal blandt andet tænke over, hvor aktiv du ønsker en investor skal være, og hvor stor en andel denne skal have i virksomheden.

Du skal være forberedt på at kunne lægge noget af ansvaret fra dig – men samtidig opnå ekspertviden, der kan være med til at udvikle din virksomhed. Der er både fordele og ulemper ved at tillade en investor adgang til din virksomhed, hvilket betyder, at det er vigtigt, at du overvejer dette grundigt.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *